tiistai 30. huhtikuuta 2019

Riemun emä ja isovanhemmat

Ira (Something Like Campi Dell'Orrore) on 6-vuotias sinivalkoinen narttu. Ira on mieheni koira, heidän päälajinsa on agility, missä Ira on Suomen Hyppyvalio ja yhtä SERTiä vaille agilityvalio. Minä olen tehnyt Iralle tokosta ALO1-tuloksen ja suorittanut BH-kokeen. Markus on myös vähän hakuillut ja tehnyt jälkeä Iralle, mutta muut lajit kuin agility ei ole Markukseen kolahtanut. Iran saatua 3 SERTiä ja CACIBin näyttelyistä veimme sen luonnetestiin, jonka se läpäisi helposti pisteillä +144, laukauskokematon. Kaikki osa-alueet luonnetestissä olivat plussalla. Tiedossa oli sen vilkkaus (temperamentti +1, erittäin vilkas), kuten rakkaus ihmisiinkin (luoksepäästävyys +3, hyväntahtoinen, luoksepäästävä ja avoin), mutta yllätyksenä tuli puolutushalu (+3 kohtuullinen hillitty) jonka ansioista terävyydestäkin +3 Kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua. Laukauksiin se ei ole koskaan reagoinut, eikä mielestäni reagoinut luonnetestissäkään, vaan minun silmiini meni enemmänkin sen vilkkauden piikkiin. Laukauskokematon siis tuomareiden mielestä, mutta eipä se tuota koiraa huononna, kun arjessa ja treeneissä se ei reagoi ollenkaan.

Iran terveyshistoria on yhtä pentuna kärsittyä pissatulehdusta lukuunottamatta moitteeton. Se on hyvin harvoin ripulilla yms, kestää ruuan vihdoksetkin ilman totuttelua. Iralla on A/A lonkat, 0/0 kyynärät, puhtaat olat ja silmät. Ira on CEA ja CL vapaa vanhempien tulosten perusteella, sekä testattu TNS kantajaksi. Selkä on kuvattu myös virallisesti VA0 ja LTV4. Iralla on siis ylimääräinen lanne-ristinikama. Tämän takia odotimme, että Ira on lähemmäs 4-vuotias ennen kuin sen astutimme, jotta tiesimme ettei selkä oireile. Irahan on aika rankassakin treeni- ja kisakäytössä, normaaleja lihasjumeja kummempaa ei sen selästä fyssarikäynneillä löydy. Kaikki Iran tuntevat aina nauravatkin lenkeillä ja agilityssä "Tosi paljon näyttää se LTV4 haittaavan!" :D Jos ei oltaisi sen selkää kuvattu, ei olisi siellä kyllä uskottu mitään ylimääräistä olevan. Irallahan on minun mielestä ihanteellinen rakenne. Sillä on jalkaa, kulmauksia, hyvä selkälinja ja se on melko kevyt. Hyvin rakentuneet lihakset, kunnolla voimaa ja turkkia juuri sopivasti (ei liikaa, eikä liian vähän). Kaunishan se on kuin mikä ♥ 3-vuotta täytettyään, se sai kahdessa viikonlopussa kolmesta peräkkäisestä näyttelystä 3 SERTiä ollen ROP & RYP-4, VSP ja ROP.

Iran luonnetta parhaiten kuvaa sana kiltti. Se on ihan äärimmäisen ystävällinen jokaiselle maailman
olennolle. Treeneissä se on tulta ja tuppuraa, kestää jopa sanomistakin ohjaajalta. Saalisviettinen, tykkää taistella lelulla ja kaikki ruokapalkka kelpaa myös! Ei ole mikään silmäkoira, ja on ollut kyllä helppo kouluttaa. Tekee töitä myös vieraiden ohjaajien kanssa, ja nyt melkein vuoden onkin Iran kanssa kisannut 15-vuotias Helena agilityssä. Olet saattanut nähdä Iran myös esim näyttelyissä nukkuvan koko pituudeltaan kehänlaidalla, se osaa rauhoittua hyvin paikassa kun paikassa, kuten äitinsäkin. Kotona hienohelma vaan nukkuu, kuten meidän muutkin koirat, mutta ei ikinä lattialla. Aina sängyssä, sohvalla tai pedillä, useimmiten Markuksen kainalossa tai sylissä. Iran ehdoton lempiajanviete on uiminen! Se on aivan hullu vesipeto :D Hyvänä kakkosena tulee juokseminen, on niin siistiä päästellä täysiä esim pellolla!

Iran emä on Unkarin tuontimme Lilo (Dido From Cranberry Cottage). Lilo herättää ihmetystä
rauhallisuudellaan, eikä sitä usein uskota sen takia Bordercollieksi tai luullaan sitä vanhaksi :D Erittäin hyvähermoinen narttu, joka työskentelee kuitenkin kiihkeästi. Lilo on suorittanut luonnetestin pistein +217, laukauskokematon ja on Suomen agilityvalio sekä yhtä SERTiä vaille Hyppyvalio. Näyttelyistä Lilolla on 2x vara-SERT. A/A lonkat, 0/0 kyynäret, polvet 0/0, olat ja selkä terveet. Silmät terveet, gonioskopiatulos terve.


Iran isä on minun om superurokseni Ross (C.I.B. EE MVA FI MVA FI TVA FI AVA FI AVA-H FI
KVA HK3 BH Something Like Army Brat). Agilityn SM-6 2017, Halli-SM7 2017, Piirimestaruus joukkuekultaa 2017, Piirimestaruus joukkuehopeaa 2018.
En usko, että Ross esittelyjä kaipaa ;) A/A lonkat, 0/0 kyynäret, 0/0 polvet, olat ja selkä terveet (selkä kuvattu 1-vuotiaana JA 7-vuotiaana). Silmät terveet, gonioskopiatulos terve.
C-penueesta (Ira ja Iran sisarukset): 5/6:sta tokosta ALO1, kahdella AVO1 ja yhdellä VOI1 ja kilpailee EVL:ssä. 3/6 on suorittanut BH-kokeen. Ellillä on PERA-A, PEHA-A, PEHA-B, PEJÄ-A, PEJÄ-B ja PEKO-T, Wuki alkaa olemaan valmis jälkikokeeseen. Iran lisäksi Wuki kilpaili agilityn 3-luokassa, mutta pahan törmäyksen takia, sille kehittyi nivelrikkoa varpaaseen ja jäi lajista pois. Lisäksi Bella kilpailee agilityn 2-luokassa. Paljon tehdään eri lajeja ja myös missikisoissa on pärjätty. 4:llä on A/A lonkat, yhdellä A/B ja yhdellä D/D. Kaikilla 0/0 kyynäret ja puhtaat olat. 2:lla LTV0, 2:lla LTV1, Iralla LTV4 ja yhdellä kuvattu puhtaaksi, mutta ei lausuttu kennelliitossa. Kaikilla virallisesti selkäkuvatuilla eli 5:llä on VA0.

VIDEOITA












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti